Centrum Sztuk Zdrowotnych

   wersja do druku 
Powrót na stronę główną » Programy wszystkich szkoleń, kursów » Programy: Tradycyjna Medycyna Chińska » dr Agnieszka Krzemińska » Dietetyka w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej, kurs czteroczęściowy - dr Agnieszka Krzemińska 
Jeżeli chcesz otrzymywać informacje o zajęciach i szkoleniach, podaj swój email:

M E N U:

☼ Szkoła Tradycyjnej Medycyny Chińskiej ☼

To szkolenie odbędzie się w  czterech sesjach weekendowych w  okresie:
[[title]] agnieszka.jpgX 2012- IV 2013 r. Dietetyka profilaktyczna i  lecznicza medycyny chińskiej (TCM) - kurs czteroczęściowy, prowadzi dr  Agnieszka Krzemińska, więcej…
Prosimy o  zgłaszanie chęci uczestniczenia w  tym szkoleniu.
Informacje i  zapisy:
Marian Nosal, komórka: 697113930; stacjonarny: 224785715
Lada Malinakova, komórka: 609657859; stacjonarny: 224785715
ZAPRASZAMY NA NOWĄ EDYCJĘ szkolenia: Szkoła, szkolenia  akupunktury i ziołolecznictwa Tradycyjnej Medycyny Chińskiej, masaże, dietetyka, kursy, warsztaty - Dietetyka w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej, kurs czteroczęściowy - dr Agnieszka Krzemińska Lada_Malinakova.jpgPodstawowy kurs masażu stóp On Zon Su 按踵術 - starożytna chińska refleksologia stóp. Kurs dziewięcioczęściowy. Warszawa, XI 2024 - VI 2025 roku. Prowadzi Lada Malinakova. Informacje i  zapisy: Lada Malinakova, Marian Nosal, komórka: 571245333; stacjonarny: 224785715, więcej…
Lada MalinakovaDao ĆWICZENIA ONLINE: Qigong Jadeitowej Księżniczki ONLINE, ćwiczenia dla zdrowia i  witalności. Środy i  piątki 7:45-9:15  - Warszawa, i  Internet cały. Prowadzi Lada Maliňáková-Nosal, więcej…
Lada MalinakovaMedycyna ĆWICZENIA ZDROWOTNE: Zajęcia ONLINE Qigong oraz Tai Chi, styl Chang San Feng we wtorki 19:00 i  czwartki 19:30 Warszawa, i  Internet cały. Prowadzi Lada Maliňáková-Nosal, więcej…

PROGRAM KURSU: Dietetyka profilaktyczna i  lecznicza medycyny chińskiej (TCM) - kurs czteroczęściowy - wykładowczyni: dr  Agnieszka Krzemińska

Celem czteroczęściowego kursu na temat dietetyki według medycyny chińskiej jest przedstawienie wiedzy o  żywieniu zgodnie z  prawami natury.

Wiedza ta pozwala dostosować sposób odżywiania do indywidualnych potrzeb energetycznych organizmu człowieka, zmieniających się dynamicznie w  interakcji z  otaczającym światem. Podejście to zakłada uwzględnienie zarówno czynników zewnętrznych (strefa klimatyczna, cykliczne zmiany pór roku, pogoda), jak i  wewnętrznych uwarunkowań (indywidualna konstytucja, przejściowe stany zaburzenia równowagi energetycznej). Dietetyka według medycyny chińskiej jest oparta na wiedzy zweryfikowanej przez kilka tysięcy lat obserwacji wpływu różnych czynników na zdrowie człowieka i  jest w  związku z  tym systemem uniwersalnym, skutecznym na każdej długości i  szerokości geograficznej.
Wiedza o  energetycznej naturze pokarmów, określanej jako termika i  smak produktów spożywczych, pozwala dostosować sposób odżywiania do aktualnych potrzeb organizmu. Dzięki świadomemu odżywianiu można nie tylko wzmacniać witalność organizmu i  zapobiegać zachwianiu równowagi Yin i  Yang (które prowadzi do choroby), ale również stopniowo odzyskać zdrowie. Wiedza ta znajduje więc zastosowanie zarówno w  profilaktyce, jak i  terapii rozmaitych schorzeń za pomocą diety. Jest to metoda bezinwazyjna, całkowicie naturalna i  powszechnie dostępna, bazująca na umiejętnym stosowaniu pożywienia, napojów oraz popularnych ziół i  przypraw.
Kurs jest adresowany do wszystkich osób zainteresowanych zdobyciem takich umiejętności, czy to do celów własnych, czy w  związku z  wykonywanym zawodem (lekarz, dietetyk, naturoterapeuta i  inne zawody). W  trakcie czterech czterodniowych spotkań można szczegółowo zapoznać się z  fizjologią człowieka według medycyny chińskiej, jak również nauczyć się podstaw diagnozy (uwzględniającej obraz języka, wygląd i  koloryt twarzy, cechy budowy ciała, zgłaszane objawy, itp.), by trafnie zdefiniować wzorzec patologii i  ustalić adekwatną strategię leczenia schorzeń.

Sesja I
WSTĘP DO DIETETYKI WEDŁUG MEDYCYNY CHIŃSKIEJ
1. Wprowadzenie
 - Tao - współzależność i  komplementarność Yin i  Yang
 - interpretacja Yin i  Yang w  dietetyce według medycyny chińskiej
 - dietetyka jako jeden z  filarów profilaktyki i  terapii w  medycynie chińskiej
 - uwzględnianie zewnętrznych i  wewnętrznych czynników w  doborze diety (strefa
klimatyczna, pora roku, aktualne warunki pogodowe, konstytucja pacjenta,
aktualny stan zdrowia pacjenta)
 - wpływ pożywienia na samopoczucie fizyczne i  stan emocjonalny człowieka
2. Wzorce dysharmonii Yin i  Yang
 - wzorce nadmiaru - przyczyny, przykłady, ogólne strategie postępowania
 - wzorce niedoboru - przyczyny, przykłady, ogólne strategie postępowania
 - zewnętrzne i  wewnętrzne przyczyny zaburzeń energetycznych w  organizmie
(patogenne wpływy zewnętrzne, emocje, odżywianie)
3. Dobowy cykl obiegu energii („zegar narządów”)
 - maxima i  minima energetyczne narządów
 - implikacje praktyczne - prawidłowy rytm posiłków, optymalny tryb życia
4. Podstawowe substancje ciała - Qi, Płyny, Esencja, Krew
 - rola substancji fizjologicznych w  utrzymaniu zdrowia fizycznego i  psychicznego
 - patologiczne formy energii - Wiatr, Gorąco, Wilgoć, Śluz
5. Fizjologia i  patologia Potrójnego Ogrzewacza
 - energetyczna charakterystyka organów Yin i  Yang pięciu elementów
 - rola obiegów czynnościowych Wątroby, Serca, Śledziony i  Trzustki, Płuc i  Nerek w  procesach metabolizmu z  punktu widzenia medycyny chińskiej
 - wytwarzanie Qi, Płynów, Esencji i  Krwi w  Potrójnym Ogrzewaczu
 - dysfunkcje Potrójnego Ogrzewacza - przyczyny powstawania Wiatru, Wilgoci,
Śluzu, Zimna, Gorąca, Zastoju
6. Cykl odżywczy i  cykl kontrolny w  modelu Pięciu Elementów – definicja, ilustracja przykładami ze świata przyrody, z  dziedziny psychologii emocji oraz z  zakresu wzajemnego oddziaływania smaków.
7. Klasyfikacja smaków według przynależności do Pięciu Elementów:
 - profilaktyka: smaki informacyjne i  zasady gotowania według Pięciu Przemian
 - leczenie: smaki terapeutyczne w  leczeniu podstawowych wzorców dysharmonii
8. Klasyfikacja pokarmów według natury termicznej i  właściwości energetycznych:
 - tabele przyporządkowań produktów spożywczych
 - przyczyny pozornych rozbieżności w  klasyfikacjach produktów według Pięciu Elementów
 - klasyfikacja grup produktów od najbardziej yang do najbardziej yin
 - klasyfikacja metod obróbki pokarmów według Yin i  Yang i  Pięciu Elementów
(gotowanie, duszenie, smażenie, pieczenie, suszenie, peklowanie, kiszenie, itd.)
9. Podstawowe wzorce patologii – patomechanizm, przyczyny, objawy (z uwzględnieniem elementarnych informacji z  zakresu diagnozy z  twarzy i  z języka), zalecenia dietetyczne i  proste receptury ziołowe (na bazie ziół europejskich) stosowane w  ich leczeniu
 - niedobór Qi
 - niedobór Yang
 - niedobór Krwi
 - niedobór Yin z  pustym gorącem
 - zastój Qi
 - nadmiar Yang
 - nadmiar płynów  - gorąca wilgoć
 - nadmiar płynów - zimna wilgoć
10. Różnicowanie i  identyfikowanie syndromów, ustalanie strategii leczenia oraz zalecenia dietetyczne i  zastosowanie ziół europejskich w  najczęstszych
dolegliwościach (przeziębienie, grypa, zaburzenia trawienia, bolesne menstruacje, bezsenność, zaparcia, osteoporoza, dolegliwości klimakteryjne, hipotermia, bóle głowy, nadciśnienie, arterioskleroza, inne).

Sesja II
ELEMENT ZIEMI
1. Powtórzenie wiadomości: fizjologia potrójnego ogrzewacza i  cztery filary zdrowia; czynniki wywołujące zaburzenia energii (zasada BA GANG); smak i  termika jako podstawowe cechy charakterystyczne produktów spożywczych i  ziół; zasady przeprowadzania wywiadu z  pacjentem
2. Funkcje obiegu czynnościowego Śledziony i  trzustki oraz Żołądka; przebieg meridianów elementu Ziemi
3. Powiązania organów elementu Ziemi z  innymi organami (zegar narządów, związek według warstwy, cykl odżywczy, cykl kontrolny)
4. Rys psychologiczny, budowa ciała, rysy twarzy i  predyspozycje zdrowotne osoby typu Ziemi, Yi jako aspekt elementu Ziemi
5. Zastosowanie smaków w  leczeniu zaburzeń Ziemi
6. Wzorce patologii Śledziony i  Żołądka - przyczyny, objawy i  strategie leczenia pożywieniem:
- niedobór Qi Śledziony
- niedobór Yang Śledziony
- opadanie Qi Śledziony
- krwawienia na tle niedoboru Qi Śledziony
- nagromadzenie zimna i  wilgoci w  Śledzionie
- gorąco i  wilgoć w  Śledzionie i  Żołądku
- nadmiar zimna w  Żołądku
- nadczynność Ognia Żołądka
- niedobór Yin Żołądka
- zastój pożywienia w  Żołądku
- zbuntowane Qi Żołądka

ELEMENT METALU
1. Funkcje obiegu czynnościowego Płuc i  Jelita Grubego, przebieg meridianów elementu Metalu
2. Płuca i  skóra a  odporność, instynkt samozachowawczy i  potencjał regeneracji organizmu
3. Zależności między organami elementu Metalu i  innymi narządami
4. Rys psychologiczny, budowa ciała, rysy twarzy i  predyspozycje zdrowotne osoby typu Metalu, Po jako aspekt elementu Metalu
4. Zastosowanie smaków w  leczeniu zaburzeń Metalu
5. Wzorce patologii – przyczyny, objawy, strategie leczenia:
- niedobór Qi Płuc
- niedobór Yin Płuc
- nadmiar zimnego śluzu w  Płucach
- nadmiar gorącego śluzu w  Płucach
- atak zimnego wiatru na Płuca
- atak gorącego wiatru na Płuca
- atak wiatru i  suchości na Płuca
- zimna wilgoć w  jelicie grubym
- pierwotna gorąca wilgoć w  jelicie grubym
- wtórna gorąca wilgoć w  jelicie grubym
- niedobór płynów w  jelicie grubym

Sesja III
ELEMENT WODY
1. Funkcje obiegu czynnościowego Nerek i  Pęcherza Moczowego, przebieg meridianów elementu Wody
2. Element Wody jako podstawa fizycznej egzystencji człowieka; koncepcja Ming Men
3. Zależności między organami elementu Wody i  innymi narządami
4. Rys psychologiczny, budowa ciała, rysy twarzy i  predyspozycje zdrowotne osoby typu Wody, Zhi jako aspekt elementu Wody
5. Wzorce patologii – przyczyny, objawy, strategie leczenia:
- niedobór Qi Nerek
- niedobór Yang Nerek
- niedobór Nerek z  nagromadzeniem wody
- niedobór Yin Nerek
- niedobór Jing Nerek
- brak połączenia między Qi Nerek a  Qi Płuc
- nadmiar zimnej wilgoci w  pęcherzu moczowym
- gorąca wilgoć w  pęcherzu moczowym

ELEMENT DREWNA
1. Wpływ emocji na zdrowie człowieka
2. Funkcje obiegu czynnościowego Wątroby i  Pęcherzyka Żółciowego, przebieg meridianów elementu Drewna
3. Zależności między organami elementu Drewna i  innymi narządami
4. Rys psychologiczny, budowa ciała, rysy twarzy i  predyspozycje zdrowotne osoby typu Drewna, Hun jako aspekt elementu Drewna
5. Zastosowanie smaków w  leczeniu zaburzeń Drewna
6. Wzorce patologii – przyczyny, objawy, strategie leczenia:
- niedobór Qi Wątroby -
- niedobór Krwi Wątroby
- niedobór Yin Wątroby
- niekontrolowane wznoszenie się Yang Wątroby
- wiatr Wątroby
- zastój Qi Wątroby
- ogień Wątroby
- gorąco i  wilgoć w  Wątrobie
- zimno w  kanale Wątroby
- niedobór Qi Pęcherzyka Żółciowego
- Ogień Pęcherzyka Żółciowego
- Ogień Wątroby atakuje Żołądek
- Ogień Wątroby atakuje Płuca

Sesja IV
ELEMENT OGNIA
1. Funkcje obiegu czynnościowego Serca i  Jelita Cienkiego, przebieg meridianów elementu Ognia
2. Element Ognia jako wyraz subtelnych aspektów egzystencji człowieka (świadomość, postrzeganie świata, emocje)
3. Zależności między organami elementu Ognia i  innymi narządami
4. Rys psychologiczny, budowa ciała, rysy twarzy i  predyspozycje zdrowotne osoby typu Ognia, Shen jako aspekt elementu Ognia
5. Wzorce patologii – przyczyny, objawy, strategie leczenia:
- niedobór Qi Serca
- niedobór Krwi Serca
- niedobór Yang Serca
- niedobór Yin Serca
- Ogień Serca
- zimny gęsty śluz blokuje kanały Serca
- gorąco i  śluz blokują kanały Serca
- gorąco i  wilgoć w  jelicie cienkim
- zimno i  wilgoć w  jelicie cienkim
6. Diagnoza z  języka – interpretacja cech języka:
- „mapa” narządów na języku
- ruchliwość, długość, szerokość, grubość, kształt, kolor ciała języka
- stopień nawilżenia, grubość, kolor i  rodzaj nalotu
- pęknięcia, rysy, rozmieszczenie obszarów pozbawionych nalotu na powierzchni
języka, itd.

ZARYS DIAGNOSTYKI RÓŻNICOWEJ ORAZ SZCZEGÓŁOWA CHARAKTERYSTYKA POKARMÓW I  ICH ZASTOSOWANIE W  DIETOTERAPII
1. identyfikacja powszechnych objawów według syndromów medycyny chińskiej jako warunek skutecznej terapii
- kaszel
- katar
- ból gardła
- podwyższona temperatura
- pocenie się
- zaparcie
- bóle pleców
- ból głowy
- zawroty głowy
- nadciśnienie
- bezsenność
- zaburzenia menstruacji
- impotencja
- inne
2. Opis działania i  terapeutyczne zastosowanie pokarmów:
- zboża
- warzywa
- owoce
- mięsa
- ryby
- nabiał
- tłuszcze
- przyprawy i  zioła
3. Co to znaczy „zdrowe odżywianie” w  XXI wieku

Na życzenie słuchaczy w  ramach każdej sesji można dodatkowo:
- omówić najważniejsze aspekty dietetyki akademickiej (np. komplementarność białek, biodostępność składników mineralnych z  pożywienia, zasady obróbki termicznej z  zachowaniem wartości odżywczych, zasady racjonalnego odżywiania w  diecie wegetariańskiej, itd.)
- na przykładzie wybranych syndromów i  ich objawów przeanalizować analogie między zasadami leczenia dietą z  punktu widzenia dietetyki akademickiej i  dietetyki chińskiej (niedokrwistość, osteoporoza, arterioskleroza, itp.)
Oba systemy bowiem uzupełniają się wzajemnie i  wnoszą cenne informacje do wiedzy o  funkcjonowaniu ludzkiego organizmu. W  obecnych warunkach optymalnym rozwiązaniem wydaje się integrowanie podejścia Wschodu i  Zachodu, by z  pożytkiem dla jak najszerszego grona ludzi skutecznie stosować wiedzę o  racjonalnym odżywianiu zgodnie z  prawami przyrody.

Dietetyka profilaktyczna i  lecznicza medycyny chińskiej (TCM) - kurs czteroczęściowy - koniec

Zapraszamy też na Youtube: Szkoła, szkolenia  akupunktury i ziołolecznictwa Tradycyjnej Medycyny Chińskiej, masaże, dietetyka, kursy, warsztaty - Dietetyka w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej, kurs czteroczęściowy - dr Agnieszka Krzemińska youtube.png, oraz na FB Szkoła, szkolenia  akupunktury i ziołolecznictwa Tradycyjnej Medycyny Chińskiej, masaże, dietetyka, kursy, warsztaty - Dietetyka w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej, kurs czteroczęściowy - dr Agnieszka Krzemińska facebook.png