☼ Szkoła Tradycyjnej Medycyny Chińskiej ☼
Szkolenie proponowane w terminie 28-29 VI 2014
Żywienie dzieci i młodzieży w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej, prowadzi dr Agnieszka Krzemińska, więcej…
Prosimy o zgłaszanie chęci uczestniczenia w tym szkoleniu.
Informacje i zapisy:
Marian Nosal, komórka: 697113930; stacjonarny: 224785715
Żywienie dzieci i młodzieży w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej, prowadzi dr Agnieszka Krzemińska, więcej…
Prosimy o zgłaszanie chęci uczestniczenia w tym szkoleniu.
Informacje i zapisy:
Marian Nosal, komórka: 697113930; stacjonarny: 224785715
ZAPRASZAMY NA NOWĄ EDYCJĘ szkolenia:
Podstawowy kurs masażu stóp On Zon Su 按踵術 - starożytna chińska refleksologia stóp. Kurs dziewięcioczęściowy. Warszawa, XI 2024 - VI 2025 roku. Prowadzi Lada Malinakova.
Informacje i zapisy:
Lada Malinakova, Marian Nosal, komórka: 571245333; stacjonarny: 224785715, więcej…
ĆWICZENIA ONLINE: Qigong Jadeitowej Księżniczki ONLINE, ćwiczenia dla zdrowia i witalności. Środy i piątki 7:45-9:15 - Warszawa, i Internet cały. Prowadzi Lada Maliňáková-Nosal, więcej…
ĆWICZENIA ZDROWOTNE: Zajęcia ONLINE Qigong oraz Tai Chi, styl Chang San Feng we wtorki 19:00 i czwartki 19:30 Warszawa, i Internet cały. Prowadzi Lada Maliňáková-Nosal, więcej…
PROGRAM SZKOLENIA: Żywienie dzieci i młodzieży według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej (TCM) - warsztat
wykładowczyni: dr Agnieszka Krzemińska
Dwudniowy warsztat „Żywienie dzieci i młodzieży według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej” ma na celu propagowanie wiedzy o racjonalnym żywieniu dzieci i młodzieży. Wiedza ta jest wynikiem połączenia naukowego podejścia w dietetyce współczesnej ze starożytnym modelem energetycznym, wypracowanym w ramach tradycyjnej medycyny chińskiej i zweryfikowanym przez tysiąclecia stosowania w praktyce. „Zachodni” model analityczny i energetyczne, „wschodnie” spojrzenie na funkcjonowanie człowieka wzajemnie się uzupełniają, dając pełny pogląd na to, czym jest racjonalne podejście w żywieniu. Wykorzystanie tych wiadomości w praktyce jest podstawowym warunkiem wspierania dzieci i młodzieży w ich rozwoju fizycznym, emocjonalnym i intelektualnym.Żywienie dzieci w dzisiejszych czasach niestety coraz częściej jest zaniedbywane. Osoby odpowiedzialne za to, co dziecko spożywa, mają często zbyt małą motywację i niewystarczającą wiedzę, by przeciwstawić się sile oddziaływania wszechobecnej reklamy produktów spożywczych. W dobie przyspieszonego postępu technologicznego i mnożących się zagrożeń cywilizacyjnych, jakość żywienia jawi się jako szczególnie istotny element dbania o zdrowie, ponieważ dobór i wartość odżywcza pokarmów ma bezpośredni wpływ na wydolność fizyczną, prawidłowy wzrost, masę ciała, odporność na choroby, a także na sprawność intelektualną oraz harmonijny rozwój emocjonalny i społeczny dziecka.
Stan zdrowia i ryzyko chorób, zwiększane przez nieprawidłowe żywienie, u osób dorosłych jest wynikiem ich własnej decyzji. Natomiast dzieci są w zakresie żywienia zdane na swoich opiekunów. Są podatne na wpływy środowiskowe i raczej mają skłonność do ulegania swym kaprysom i patologicznemu łaknieniu tego, co – choć atrakcyjne smakowo – zdecydowanie szkodzi młodemu organizmowi.
Warsztat „Żywienie dzieci i młodzieży według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej” stanowi kompletny, esencjonalny kurs najważniejszych zasad, jakich należy przestrzegać w żywieniu dzieci i młodzieży. Kurs adresowany jest do rodziców, opiekunów, osób odpowiedzialnych za żywienie dzieci w placówkach oświatowych oraz wszystkich tych, którym zależy na poprawie jakości życia swoich podopiecznych.
W programie kursu (15 godzin) znajdują się następujące zagadnienia:
1. Rola żywienia w profilaktyce i terapii z perspektywy dwóch systemów wiedzy - dietetyki akademickiej i dietetyki w medycynie chińskiej
2. Pokarmy wychładzające, neutralne i ogrzewające - czyli dlaczego trzeba dbać o odpowiednią charakterystykę termiczną posiłków
3. smaki energetyczne – jak za pomocą produktów spożywczych można harmonizować przepływ energii witalnej w ciele
4. rozwój młodego organizmu z perspektywy medycyny chińskiej –dlaczego dzieci „kochają” słodycze i jak zaradzić nadmiernemu spożywaniu węglowodanów prostych
5. zapotrzebowanie na składniki odżywcze w pożywieniu – jak komponować posiłki, by poprawić strawność węglowodanów złożonych, tłuszczu i białka oraz poprawić przyswajanie składników mineralnych i witamin
6. zaburzenia trawienia i wchłaniania – czym zastąpić produkty będące dobrym źródłem ważnych biopierwiastków w przypadku alergii lub nietolerancji pokarmowej
7. wpływ przemysłowej obróbki żywności na ich wartość odżywczą - które produkty są bezpieczne, a czego należy unikać
8. smaczna „trucizna” w atrakcyjnym opakowaniu – które produkty na stałe wyeliminować z diety, by uchronić dziecko przed spadkiem odporności, nadpobudliwością, ociężałością umysłową, nadwagą i innymi chorobami cywilizacyjnymi
9. urozmaicenie posiłków jako warunek zaspokojenia potrzeb organizmu - jak przygotowywać potrawy, aby były smaczne, łatwostrawne i odżywcze
10. zastosowanie ziół i przypraw w profilaktyce i leczeniu najczęstszych dolegliwości - opis energetyczny, praktyczne przepisy i proste receptury w oparciu o zestaw podstawowych ziół leczniczych i przyprawowych.
Żywienie dzieci i młodzieży według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej (TCM) - warsztat - koniec