☼ Szkoła Tradycyjnej Medycyny Chińskiej ☼
ZAPRASZAMY NA NOWĄ EDYCJĘ szkolenia:
Podstawowy kurs masażu stóp On Zon Su 按踵術 - starożytna chińska refleksologia stóp. Kurs dziewięcioczęściowy. Warszawa, XI 2024 - VI 2025 roku. Prowadzi Lada Malinakova.
Informacje i zapisy:
Lada Malinakova, Marian Nosal, komórka: 571245333; stacjonarny: 224785715, więcej…
ĆWICZENIA ONLINE: Qigong Jadeitowej Księżniczki ONLINE, ćwiczenia dla zdrowia i witalności. Środy i piątki 7:45-9:15 - Warszawa, i Internet cały. Prowadzi Lada Maliňáková-Nosal, więcej…
ĆWICZENIA ZDROWOTNE: Zajęcia ONLINE Qigong oraz Tai Chi, styl Chang San Feng we wtorki 19:00 i czwartki 19:30 Warszawa, i Internet cały. Prowadzi Lada Maliňáková-Nosal, więcej…
Program warsztatu: "Dietetyka Tradycyjnej Medycyny Chińskiej w praktyce - czyli jak to ugryźć i wzmocnić swoje zdrowie? Wiosna."
Zapraszamy na pierwsze warsztaty z cyklu: Dietetyka Tradycyjnej Medycyny Chińskiej w praktyce - wzmocnić swoje zdrowie? Tym razem będzie o Wiośnie!
Tradycyjna Medycyna Chińska przypisuje dietetyce 70 % siły leczenia. Czerpiąc inspirację z tej holistycznej idei pogłębiamy zrozumienie współgrania czynników środowiskowych z naszymi genami, witalnością, temperamentem, płcią, wiekiem, kondycją psychiczną, poziomem świadomości oraz z codziennymi decyzjami, w tym zwyczajami żywieniowymi, rodzajem i nasileniem podejmowanej aktywności fizycznej, charakterem pracy itp.Celem warsztatów jest edukacja żywieniowa zorientowana na zrozumienie indywidualnych potrzeb, doskonalenie się w sztuce pielęgnowania zdrowia oraz zaawansowana profilaktyka zarówno drobnych przeziębień i infekcji, czy alergii jak również chorób cywilizacyjnych - układu krążenia, cukrzycy, nadwagi i otyłości, nowotworów, choroby wrzodowej, zaburzeń psychicznych…
Warsztaty skierowane są do terapeutów, adeptów kursów dietetyki TCM, oraz dla wszystkich, którzy pragną zadbać o swoje zdrowie korzystając z klasycznej chińskiej wiedzy. Zapraszamy zarówno nowicjuszy jak i osoby, które zdobyły już wiedzę teoretyczną i pragną ją oswoić we własnym doświadczeniu. Założeniem podstawowym jest zmiana sposobu postrzegania, rozumienia zasad oraz wsparcie w wyborze strategii postępowania w konkretnych sytuacjach, dla konkretnej osoby, tu i teraz. Zrozumienie dlaczego jedni chudną na diecie owocowej i sokach warzywnych, a inni nie. Jak to jest możliwe, że niektórzy tyją od samego myślenia o jedzeniu, a inni jedzą do syta i są szczupli. Dlaczego jedni lubią zimę, a inni jej nie cierpią za to uwielbiają lato.
Istotnym aspektem zajęć jest ich ukierunkowanie na integrowanie wiedzy teoretycznej - przepuszczenie jej przez własne doświadczenie - praktyczne wskazówki, degustacje, przepisy kulinarne - nakarmienie umysłu i zmysłów oraz serca. Uczestnicy będą przyswajać sprawdzoną przez tysiąclecia wiedzę o odżywianiu, zanurzając się w bogactwie smaków, aromatów, kolorów i konsystencji.
w programie
● Kryteria jakości żywności
● Kalendarz sezonowości
● Rekomendowane proporcje poszczególnych grup produktów - talerz żywieniowy
● Szerszy kontekst wartościowego odżywiania - aktywność fizyczna oraz świadomość - w oparciu o Model optymalizacji stylu życia
● Podstawowe pojęcia TCM -w teorii i praktyce
Yin
Yang
Qi
Wiosna na tle 5 elementów
● Termika artykułów spożywczych i procesów obróbki cieplnej
● Katalog artykułów spożywczych - właściwości lecznicze warzyw, zbóż, owoców i ziół
“Żeby wejść na najwyższą górę trzeba zrobić pierwszy krok”
klasyk TCM
WIOSNA
“Wiosna to nowy początek - pora roku, w której dobrze jest “wstawać wraz ze słońcem” i udawać się na “żwawe spacery”, które jak przypomina klasyk medycyny wewnętrznej, są rodzajem aktywności o naturze “Yang”, odzwierciedlającym wznoszącą się energię i aktywna naturę wiosny. Nie można powstrzymać roślin, które budzą się po zimowej drzemce - można jedynie obserwować pchającą je ku górze energię wzrostu, Zieleń młodych, delikatnych roślin odżywia dusze poprzez patrzące na ten widok oczy. Dzięki temu zmniejsza się apetyt na pożywienie i ciało w naturalny sposób zaczyna się oczyszczać, nie tylko z pozostałości pokarmów, ale także z nadmiernego pożądania i towarzyszących mu emocji niezadowolenia, zniecierpliwienia i gniewu. Ujmując to metaforycznie, z oczu i umysłu opada zasłona i zaczynamy widzieć wyraźniej. Wszelkie sprawy postrzega się w nowy sposób.
Jest to dobry czas na wejrzenie w swoją prawdziwą naturę i zwrócenie uwagi na rozwój świadomości samego siebie oraz własnej ekspresji. Klasyk medycyny wewnętrznej w następujący sposób przedstawia istotne związki, które charakteryzują czas wiosny:
“Nadprzyrodzone siły wiosny stwarzają wiatr w Niebiosach i drzewo na ziemi. W organizmie tworzą wątrobę i ścięgna, tworzą kolor zielony… umożliwiają głosowi wyrażenie krzyku… tworzą oczy, smak kwaśny i emocję gniewu”.
Paul Pitchford (2010) „Odżywianie dla zdrowia” Łódź: Galaktyka (368)
Podział zagadnień na poszczególne sesje może ulec zmianie.