☼ Szkoła Tradycyjnej Medycyny Chińskiej ☼
Prosimy o zgłaszanie chęci uczestniczenia w danym szkoleniu. Informacje i zapisy:
Marian Nosal, komórka: 697113930; stacjonarny: 224785715
Lada Malinakova, komórka: 609657859; stacjonarny: 224785715
Marian Nosal, komórka: 697113930; stacjonarny: 224785715
Lada Malinakova, komórka: 609657859; stacjonarny: 224785715
ZAPRASZAMY NA NOWĄ EDYCJĘ szkolenia:
Podstawowy kurs masażu stóp On Zon Su 按踵術 - starożytna chińska refleksologia stóp. Kurs dziewięcioczęściowy. Warszawa, XI 2024 - VI 2025 roku. Prowadzi Lada Malinakova.
Informacje i zapisy:
Lada Malinakova, Marian Nosal, komórka: 571245333; stacjonarny: 224785715, więcej…
ĆWICZENIA ONLINE: Qigong Jadeitowej Księżniczki ONLINE, ćwiczenia dla zdrowia i witalności. Środy i piątki 7:45-9:15 - Warszawa, i Internet cały. Prowadzi Lada Maliňáková-Nosal, więcej…
ĆWICZENIA ZDROWOTNE: Zajęcia ONLINE Qigong oraz Tai Chi, styl Chang San Feng we wtorki 19:00 i czwartki 19:30 Warszawa, i Internet cały. Prowadzi Lada Maliňáková-Nosal, więcej…
PROGRAM KURSU DIETETYKI WEDŁUG TRADYCYJNEJ MEDYCYNY CHIŃSKIEJ - wykładowczyni: dr Agnieszka Krzemińska
Kurs składa się z sześciu sesji weekendowych - w sumie 100 godzin zegarowych zajęć
UWAGA - istnieje nowsza - Siedmioczęściowa wersja tego kursu, której program jest dostępny na stronie www:centrumsztukzdrowotnych.pl/programy/tradycyjna_chinska_medycyna/agnieszka_krzeminska/dietetyka_w_tcm_7_sesji/index,pl.html
Celem sześcioczęściowego kursu na temat dietetyki według medycyny chińskiej jest przedstawienie wiedzy o żywieniu zgodnie z prawami natury. Wiedza ta pozwala dostosować sposób odżywiania do indywidualnych potrzeb energetycznych organizmu człowieka, zmieniających się dynamicznie w interakcji z otaczającym światem. Podejście to zakłada uwzględnienie zarówno czynników zewnętrznych (strefa klimatyczna, cykliczne zmiany pór roku, pogoda), jak i wewnętrznych uwarunkowań (indywidualna konstytucja, przejściowe stany zaburzenia równowagi energetycznej). Dietetyka według medycyny chińskiej jest oparta na wiedzy zweryfikowanej przez kilka tysięcy lat obserwacji wpływu różnych czynników na zdrowie człowieka i jest w związku z tym systemem uniwersalnym, skutecznym na każdej długości i szerokości geograficznej. Dzięki wiedzy o naturze pokarmów, określanej jako termika i smak produktów spożywczych, możemy dostosować sposób odżywiania do aktualnych potrzeb organizmu. Dzięki świadomemu odżywianiu można nie tylko wzmacniać witalność organizmu i zapobiegać zachwianiu równowagi Yin i Yang, ale również stopniowo odzyskiwać zdrowie. Wiedza ta znajduje więc zastosowanie zarówno w profilaktyce, jak i terapii rozmaitych schorzeń za pomocą diety. Jest to metoda bezinwazyjna, całkowicie naturalna i powszechnie dostępna, bazująca na umiejętnym stosowaniu pożywienia i popularnych ziół i przypraw.
Kurs jest adresowany do wszystkich osób zainteresowanych zdobyciem takich umiejętności, czy to do celów własnych, czy w związku z wykonywanym zawodem (lekarz, dietetyk, naturoterapeuta i inne zawody). W trakcie sześciu trzydniowych spotkań można szczegółowo zapoznać się z fizjologią człowieka według medycyny chińskiej, jak również nauczyć się podstaw diagnozy (na podstawie obrazu języka, wyglądu twarzy i sylwetki, zgłaszanych objawów, itp.), by trafnie zdefiniować wzorzec patologii i ustalić adekwatną strategię leczenia schorzeń.
Sesja I: ELEMENT ZIEMI
1. Wprowadzenie: fizjologia potrójnego ogrzewacza i cztery filary zdrowia; czynniki wywołujące zaburzenia energii (zasada BA GANG); smak i termika jako podstawowe cechy charakterystyczne produktów spożywczych i ziół; tabele klasyfikacji pokarmów według smaku i termiki; zasady przeprowadzania wywiadu z pacjentem
2. Funkcje obiegu czynnościowego Śledziony i trzustki oraz Żołądka, przebieg meridianów elementu Ziemi
3. Powiązania organów elementu Ziemi z innymi organami (zegar narządów, związek według warstwy, cykl odżywczy, cykl kontrolny)
4. Rys psychologiczny, budowa ciała, rysy twarzy i predyspozycje zdrowotne osoby typu Ziemi
5. Zastosowanie smaków w leczeniu zaburzeń Ziemi
6. Wzorce patologii Śledziony i Żołądka - przyczyny, objawy i strategie leczenia pożywieniem, m.in.:
- niedobór Qi Śledziony
- niedobór Yang Śledziony
- opadanie Qi Śledziony
- krwawienia na tle niedoboru Qi Śledziony
- nagromadzenie zimna i wilgoci w Śledzionie
- gorąco i wilgoć w Śledzionie i Żołądku
- nadmiar zimna w Żołądku
- nadczynność Ognia Żołądka
- niedobór Yin Żołądka
- zastój pożywienia w Żołądku
- zbuntowana Qi Żołądka
Sesja II: ELEMENT DREWNA
1. Wpływ emocji na zdrowie człowieka
2. Funkcje obiegu czynnościowego Wątroby i Pęcherzyka Żółciowego, przebieg meridianów elementu Drewna
3. Zależności między organami elementu Drewna i innymi narządami
4. Rys psychologiczny, budowa ciała, rysy twarzy i predyspozycje zdrowotne osoby typu Drewna
5. Zastosowanie smaków w leczeniu zaburzeń Drewna
6. Wzorce patologii – przyczyny, objawy, strategie leczenia:
- niedobór Qi Wątroby -
- niedobór Krwi Wątroby
- niedobór Yin Wątroby
- niekontrolowane wznoszenie się Yang Wątroby
- wiatr Wątroby
- zastój Qi Wątroby
- ogień Wątroby
- gorąco i wilgoć w Wątrobie
- zimno w kanale Wątroby
- niedobór Qi Pęcherzyka Żółciowego
- Ogień Pęcherzyka Żółciowego
- Ogień Wątroby atakuje Żołądek
- Ogień Wątroby atakuje Płuca
Sesja III: ELEMENT METALU
1. Funkcje obiegu czynnościowego Płuc i Jelita Grubego, przebieg meridianów elementu Metalu
2. Płuca i skóra a odporność, instynkt samozachowawczy i potencjał regeneracji organizmu
3. Zależności między organami elementu Metalu i innymi narządami
4. Rys psychologiczny, budowa ciała, rysy twarzy i predyspozycje zdrowotne osoby typu Metalu
4. Zastosowanie smaków w leczeniu zaburzeń Metalu
5. Wzorce patologii – przyczyny, objawy, strategie leczenia:
- niedobór Qi Płuc
- niedobór Yin Płuc
- nadmiar zimnego śluzu w Płucach
- nadmiar gorącego śluzu w Płucach
- atak zimnego wiatru na Płuca
- atak gorącego wiatru na Płuca
- atak wiatru i suchości na Płuca
- zimna wilgoć w jelicie grubym
- pierwotna gorąca wilgoć w jelicie grubym
- wtórna gorąca wilgoć w jelicie grubym
- niedobór płynów w jelicie grubym
Sesja IV: ELEMENT OGNIA
1. Funkcje obiegu czynnościowego Serca i Jelita Cienkiego, przebieg meridianów elementu Ognia
2. Element Ognia jako wyraz subtelnych aspektów egzystencji człowieka (świadomość, postrzeganie świata, emocje)
3. Zależności między organami elementu Ognia i innymi narządami
4. Rys psychologiczny, budowa ciała, rysy twarzy i predyspozycje zdrowotne osoby typu Ognia
5. Wzorce patologii – przyczyny, objawy, strategie leczenia:
- niedobór Qi Serca
- niedobór Krwi Serca
- niedobór Yang Serca
- niedobór Yin Serca
- Ogień Serca
- zimny gęsty śluz blokuje kanały Serca
- gorąco i śluz blokują kanały Serca
- gorąco i wilgoć w jelicie cienkim
- zimno i wilgoć w jelicie cienkim
Sesja V: ELEMENT WODY
1. Funkcje obiegu czynnościowego Nerek i Pęcherza Moczowego, przebieg meridianów elementu Wody
2. Element Wody jako podstawa fizycznej egzystencji człowieka
3. Zależności między organami elementu Wody i innymi narządami
4. Rys psychologiczny, budowa ciała, rysy twarzy i predyspozycje zdrowotne osoby typu Wody
5. Wzorce patologii – przyczyny, objawy, strategie leczenia:
- niedobór Qi Nerek
- niedobór Yang Nerek
- niedobór Nerek z nagromadzeniem wody
- niedobór Yin Nerek
- niedobór Jing Nerek
- brak połączenia między Qi Nerek a Qi Płuc
- nadmiar zimnej wilgoci w pęcherzu moczowym
- gorąca wilgoć w pęcherzu moczowym
Sesja VI: ZARYS DIAGNOSTYKI RÓŻNICOWEJ
CHARAKTERYSTYKA POKARMÓW
1. identyfikacja powszechnych objawów według syndromów medycyny chińskiej jako warunek skutecznej terapii
- kaszel
- katar
- ból gardła
- podwyższona temperatura
- pocenie się
- zaparcie
- bóle pleców
- ból głowy
- zawroty głowy
- nadciśnienie
- bezsenność
- zaburzenia menstruacji
- impotencja
- inne
2. Opis działania i terapeutyczne zastosowanie pokarmów:
- zboża
- warzywa
- owoce
- mięsa
- ryby
- nabiał
- tłuszcze
- przyprawy i zioła
3. Co to znaczy „zdrowe odżywianie” w XXI wieku